ΧΕΡΚΑΤ : Οι αρχιτσιπουράδες της Καστοριάς

ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 4ο  Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τσιπουρογευσιγνωσίας, που διοργάνωσαν οι ΧΕΡΚΑΤ (Χαβαλέδες Ερασιτέχνες Καστοριανοί Τσιπουροπαραγωγοί).

Γνωστοί αλλά και άγνωστοι λάτρεις του τσίπουρου, από νωρίς το απόγευμα, έσπευσαν στο Cafe bar «Bouquillon», προκειμένου να δοκιμάσουν, να απολαύουν αλλά και να βαθμολογήσουν τις γεύσεις των 25 παραγωγών που συμμετείχαν στη φετινή διοργάνωση.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο φετινό πρωτάθλημα οι συμμετοχές ήταν αυξημένες κατά τέσσερις (25 φέτος έναντι 21 πέρσι), όλοι αποκλειστικά από την Καστοριά, ενώ και η συμμετοχή του κόσμου ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική, γεγονός, που αναβαθμίζει τον θεσμό, ένας θεσμός που έγινε “Δεσμός” και πλέον είναι “Εθισμός”!

Τα βραβεία του διαγωνισμού που δόθηκαν στους νικητές, ήταν η «Χρυσή Τάπα» για τον 1ο νικητή, ο «Φελλός» για τον 2ο και το «Καπάκι» για τον 3ο (αναδείχθηκαν 3 νικητές λόγω ισοψηφίας). Επίσης, δόθηκαν «εδικά βραβεία», στο τελευταίο και προτελευταίο τσίπουρο, καθώς και στους πρωτοεμφανιζόμενους στον διαγωνισμό, ενώ σε όλους τους συμμετέχοντες δόθηκαν τιμητικά διπλώματα συμμετοχής.

Γεγονός, πάντως, είναι, ότι η ψηφοφορία ήταν πολύ δύσκολη, εξαιτίας της εξαιρετικής ποιότητας όλων σχεδόν των τσίπουρων, η οποία ξεκίνησε από τις 2 μ.μ. και ολοκληρώθηκε στις 9 μ.μ., στην οποία φέτος δεν ψήφισαν οι διαγωνιζόμενοι τσιπουροπαραγωγοί αναδείχθηκαν, από το κοινό (ψήφισαν 127), οι πάρακάτω νικητές:

1η θέση (823 ψήφοι)
Ιατρού Δημήτρης – Περδίκας Νίκος
Ετικέτα: Χλούπατα

2η θέση (702 ψήφοι)
Μακροζήσης Ηλίας
Ετικέτα: Μερακλαντάν

3η θέση (664 ψήφοι)
– Μάρκος Λάζος
Ετικέτα: ο Λάζαρος
– Παπαγιάννης Στέργιος – Μιχαλόπουλος Νίκος
Ετικέτα: Μπές Πιές
– Σμέρνος Μιχάλης
Ετικέτα: Τα κλήματα του Χρήστου

ΕΙΔΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ
1. Δημοφιλέστερο Στραβάδι
Νικολάου Σάκης – Καλαφατίδης  Μιχάλης  (Ψήφοι 661)

2. Φαλλός (Τελευταίος)
Κοτσάκος Βασίλης – Κυριακού Θανάσης  (Ψήφοι  516)

3. Αιδοίο (Προτελευταίος)
Μαλεγκάνος Ντίνος (Ψήφοι  547)