ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΑ ΜΠΟΥΖΕΡΙΑ Καστοριά, Μύθος και Ιστορία

Great Speakers

How you transform your business as technology, consumer, habits industry dynamic

Networking

How you transform your business as technology, consumer, habits industry dynamic

New People

How you transform your business as technology, consumer, habits industry dynamic

Have Fun

How you transform your business as technology, consumer, habits industry dynamic

Την περιβάλλει μια πανέμορφη λίμνη, η Ορεστιάδα.
Η ιστορία αναδεύει το μύθο με την αλήθεια για χιλιάδες χρόνια. Από την νεολιθική εποχή 7.500 χρόνια πριν, γνώρισε τεράστια ανάπτυξη (Λιμναίος Οικισμός Δισπηλιού).
Άλλαξε πολλούς κατακτητές, Δωρικά φύλα, Μακεδόνες ηγεμόνες, Ρωμαίους στρατηγούς, Βυζαντινούς βασιλείς, Νορμανδούς σταυροφόρους, Οθωμανούς Τούρκους και Βούλγαρους Εξαρχικούς, ώσπου έφτασε το 1912 να είναι μόνιμα πλέον, κέντρο ελληνισμού.
Στην αρχαιότητα ονομαζόταν “Celetrum” Κέλετρον, αργότερα “Kεσρίγιε” και τελικά Καστοριά. Μάλλον από τους Κάστορες της λίμνης, ή από το τεράστιο κάστρο που οχύρωνε την πόλη.
Στην περιοχή κατοικούσαν πάντα τέρατα και δράκοι.
Πριν 20 εκατομμύρια χρόνια ήταν θάλασσα. Στο χωριό Νόστιμο έχει βρεθεί απολιθωμένο δόντι καρχαρία 25 μέτρων και σκελετοί από ζώα, μήκους 50 μέτρων.
Η ιστορία με το παραμύθι συνεχίζουν σφιχτά το χορό τους για αιώνες.
Στο σπήλαιο του βουνού κατοικούσε ένας δράκος (σπηλιά του Δράκου), ενώ στην Ψαλίδα, στο βουνό πάνω από την πόλη, οι “Ορεστίδες” επίλεκτοι στρατιώτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου, λάξευσαν το κεφάλι του, μετά το θάνατό του.
Οι Καστοριανοί, κοσμογυρισμένοι λόγω του εμπορίου της γούνας, μορφωμένοι και προοδευτικοί, υπήρξαν πάντα λεξιπλάστες. Με πολλαπλές επιρροές από άλλες γλώσσες και πολιτισμούς, δημιούργησαν με τους αιώνες μια μοναδική, ιδιαίτερη Καστοριανή διάλεκτο.
Έτσι έχουμε τα αντέτια (έθιμα), τα ασντίσματα (κουράγια), τα γκιζερίσματα (γυρίσματα), το γκουλιουφάρι (φαλακρό), τις γκουσταρίτσες (σαύρες), το γκούσμαρο (λαιμός), το γκαϊγκανά (φαγητό με αυγά), το ζιούρο (ζέστη), το μάζιακα (κοντός), τα μασκάλια (αηδίες), τον μουσιαφέζη (ψεύτης), τον μπάκακα (βάτραχος), τον μπαμπαρόκο (φαντασιόπληκτος), την μπιστούρα (κοτρώνα), τον ματσαρόκο (γάτος), τις μπίμπες (πάπιες), την πίπκα (δίψα), τα τιφαρίκια (αριστουργήματα), τις ζάψες (ποτά) και τις τσιούρλες (μεθύσια).
Στους 5 αιώνες της τουρκοκρατίας υπήρξε μεγάλη ανάπτυξη, τόσο της αμπελουργίας, όσο και της απόσταξης στέμφυλων και παραγωγής τσίπουρου σε όλο το νομό Καστοριάς, με ιδιαίτερη ένταση και ποιότητα στην περιοχή Βογατσικού και Κωσταραζίου. Υπάρχουν τούρκικα αρχεία στα οποία αναφέρεται η επιβολή “Ζινζιριέ”, δηλαδή φόρου μούστου, στις περιοχές αυτές.
Με την απελευθέρωση το 1912, λειτουργούσαν περίπου 80 τσιπουροκάζανα στο νομό Καστοριάς, ενώ κατά τη δεκαετία του 1930, τα καζάνια ξεπερασαν τα 100.  Σήμερα υπάρχουν ενεργές 168 άδειες απόσταξης στην Καστοριά και 465 μαζί με τη περιοχή Βοΐου.
Έτσι οι Καστοριανοί επί αιώνες έφτιαχναν κρασιά, έβραζαν τσίπουρα, ευχαριστιόταν τις ζάψες και γινόταν τσιούρλα, μέχρι που μπούζιαζαν από το πολύ ποτό.
Συνεχίζοντας την παράδοση, η παρέα των Χ.Ε.Ρ.ΚΑ.Τ (Χαβαλέδες Ερασιτέχνες Καστοριανοί Τσιπουροπαραγωγοί) οργανώνει για 5η χρονιά τον “παγκόσμιο” διαγωνισμό τσίπουρο-γευσιγνωσίας στην Καστοριά τις Απόκριες, το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου και την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023.
Φέτος “τα Καστοριανά Μπουζέρια” μεγαλώνουν. Γίνονται πλέον διήμερο και επεκτείνονται σε δύο σημεία του παραδοσιακού ιστού της πόλης.

Ζήστε την παράδοση δεμένη με το μύθο, πολύ κέφι, καλό φαγητό και μουσική, με εξαιρετικά αποστάγματα.

Ελάτε στην Καστοριά φέτος στις Απόκριες να δοκιμάσετε τα καλύτερα τσίπουρα της γης και να συμμετέχετε δωρεάν, στο διήμερο διαγωνισμό τυφλής γευσιγνωσίας τσίπουρου και να γίνετε μέρος ενός μοναδικού αποκριάτικου διημέρου.

Γίνετε κομμάτι ενός απίθανου ξεφαντώματος μαζί με φίλους που ξέρουνε να ζούνε πραγματικά υπέροχα.
Καστοριά η πόλη με το καλύτερο τσίπουρο στον κόσμο.

EARLY BIRD TICKET Learn new things and connect people

$ 399

LISTEN TO THE Event Speakers

Αναγνώστου Σίμος

Ταξίδι στα κόκκινα

Γώγος Κωνσταντίνος – Ντινολάζος Θόδωρος

G & Ν FRIENDS

Βάρνης Θεμελής

Γιατρικό

Δήμζας Μπίλης – Σιούτκας Παύλος – Σπυρόπουλος Ντίνος – Λάγγας Σάκης

απ' Αυτού

Βελέντζα Αφοί

St. George

Δήμου Αντώνης – Τζήμας Μίλτος

Τα 2 ξαδέρφια

Γρηγορίου Παναγιώτης

Παναγιώταρος

Δόλλας Τάκης

Άιντε Άιντε

+
Our Visionary Speakers
International Sponsors
+
Workshops We offer
+
Event Participants

WHO HEALPS US Our Sponsors

Platinum Sponsors

Gold Sponsors

ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΑ ΜΠΟΥΖΕΡΙΑ Πού θα γίνουν;

29 Φεβρουαρίου – 1 Μαρτίου 2020

Πληροφορίες

Σάκης

τηλέφωνο: 6946461808

 

Κώστας

τηλέφωνο: 6932633004

Μητροπόλεως 31, Καστοριά

Πληροφορίες

Σάκης

τηλέφωνο: 6946461808

 

Κώστας

τηλέφωνο: 6932633004

HURRY UP! Book your Seat

SUBSCRIBE TO NEWSLETTER

Want Something Extra?