00
Ημέρες
:
00
Ώρες
:
00
Λεπτά
:
00
Δευτερόλεπτα

WHY JOIN US Event Outcomes

Building

Marketing

Planning

Monetizing

+
Our Visionary Speakers
International Sponsors
+
Workshops We offer
+
Event Participants

Τα Μπουζέρια

Το 2016 μια παρέα φίλων που ασχολούνται ερασιτεχνικά με την απόσταξη στέμφυλων αποφάσισαν να διοργανώσουν ένα διαγωνισμό τσιπουρογευσιγνωσίας στη Καστοριά, με στόχο τη προβολή του τόπου και των ιδιαίτερων προϊόντων του. Κάτι πρωτότυπο, αφού παρόμοιος διαγωνισμός δεν γίνεται πουθενά στην Ελλάδα.

Η παρέα ονομάστηκε χαριτολογώντας Χ.ΕΡ.ΚΑ.Τ (Χαβαλέδες Ερασιτέχνες Καστοριανοί Τσιπουροπαραγωγοί) και σήμερα αριθμεί 40 ενεργά μέλη, δημιουργώντας και άλλες δράσεις κατά τη διάρκεια του χρόνου, πάντα με βάση τον εθελοντισμό και τη προσφορά.
Ο διαγωνισμός ονομάζεται Παγκόσμιο πρωτάθλημα τσιπουρογευσιγνωσίας και από φέτος το όνομα του 6ου πλέον διαγωνισμού, είναι Μπουζέρια Καστοριανά.
Στο παρελθόν γινόταν στο τέλος Ιανουαρίου με 27 συμμετοχές και περισσότερα από 200 άτομα που δοκίμαζαν και ψήφιζαν σε μια “τυφλή” δοκιμή, με πολύ κέφι και εξαιρετική οργάνωση.
Από το 2023 ο διαγωνισμός αναβαθμίστηκε και μεγάλωσε. Φιλοδοξεί να γίνει πλέον θεσμός. Βασιζόμενοι στη μακρόχρονη παράδοση αμπελοκαλλιέργειας και απόσταξης, προχωρούμε στοχευμένα, στην προώθηση και αναβάθμιση του θεματικού τουρισμού έχοντας ένα τεράστιο ιστορικό απόθεμα, αν σκεφτούμε ότι στο τελωνείο Καστοριάς υπάρχουν καταχωρημένες 465 ενεργές άδειες τσιπουροκάζανων στη περιοχή Καστοριάς και Βοΐου, με μεγάλο μέρος τους ,από την περίοδο της τουρκοκρατίας.

Η εκδήλωση μεταφέρεται πλέον στο τριήμερο της Αποκριάς και θα γίνει 2 ημέρες (Σάββατο και Κυριακή) σε 4 σημεία, σε παραδοσιακές γειτονιές της πόλης της Καστοριάς αλλά και του Άργους Ορεστικού, με συνοδεία τοπικών ορχηστρών, δοκιμή ξεχωριστών μεζέδων, με πολύ κέφι, ζάλη και χορό.
Η συμμετοχή των τουριστών είναι το βασικό ζητούμενο όπως και η προβολή της περιοχής μας, σαν εναλλακτική μορφή αποκριάτικου προορισμού.
Οι φετινές συμμετοχές θα ξεπεράσουν τις 50, ενώ υπάρχουν ήδη συμμετέχοντες από πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Έχει ξεκινήσει η προβολή του διαγωνισμού από τις σελίδες facebook, ΧΕΡΚΑΤ και ΜΠΟΥΖΕΡΙΑ ΚAΣΤΟΡΙΑΝΑ, όπως και από την ιστοσελίδα www.mpouzeria.gr, σε συνεργασία και με στήριξη από τους 3 δήμους του νομού και από την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Χορηγούμε δωρεάν σαν ενθύμιο, μινιατούρες 50 γραμμαρίων με τσίπουρο Καστοριάς σε όλους τους συμμετέχοντες τουρίστες, τόσο στα σημεία του διαγωνισμού, όπως και στη κεντρική «μπουμπούνα» της Κυριακής της Αποκριάς, όπου θα γίνει και η βράβευση των νικητών του διαγωνισμού.
Στηρίζουμε την Καστοριά, την πόλη με το καλύτερο τσίπουρο στη γη.

Στο φετινό 6ο διαγωνισμό του 2024, συνολικά ψήφισαν 765 κριτές.

Η τελική σειρά κατάταξης του 6ου φετινού διαγωνισμού είναι η εξής:

Το Νέκταρ

Δεν μπορούμε να πούμε πως για να κατέχουν το μυστικό της παρασκευής του καλύτερου τσίπουρου στον κόσμο οι Χ.ΕΡ.ΚΑ.Τ. πλήρωσαν τίμημα βαρύ, γιατί το να ευχαριστείς τον ξένο, τον επισκέπτη, που αρχαία παράδοση επιτάσσει να τον υποδεχόμαστε σαν ένα θεό, δεν είναι πράγμα μικρό.
Όπως οι μύστες των παλιών μυστηρίων, ή σαν τον Οβελίξ που’πεσε μικρός μέσα στο καζάνι με τον μαγικό ζωμό, οι Χ.ΕΡ.ΚΑ.Τ. μεταφέρουν από γενιά σε γενιά το μυστικό και το μοιράζονται μόνο με τους τρελούς και με τα πλάσματα της λίμνης.
Έχουν καζάνια και αποστάζουν, όμως το τσίπουρο που προσφέρουν στον επισκέπτη-θεό είναι της λίμνης και των σπηλιών, είναι των εγκάτων της γης μυστικό.
Όλα γίνονται την προκαθορισμένη από παμπάλαια παράδοση νύχτα.
Με γαϊδουράκια, που ακολουθούν τον παραλίμνιο δρόμο, κατευθύνονται προς τη σπηλιά του δράκου, μεταφέροντας τα στέμφυλα.
Εκεί, μέσα στις λευκές, αστραφτερές γούρνες της σπηλιάς γίνεται η ζύμωση.
Κι έπειτα οι πιο δυνατοί φορτώνονται τον πολύτιμο πολτό και κατεβαίνουν πολύ βαθιά μέσα στη γη, για την απόσταξη, στης γης την καρδιά, όπου καίει φωτιά άσβηστη.
Κι όταν το προϊόν της πρώτης απόσταξης μαζευτεί με ειδικά ξύλινα κανάτια, που κρέμονται κάτω από τις σχισμάδες του βουνού, ξανακατηφορίζει για τα έγκατα για να γίνει η δεύτερη απόσταξη.
Όμως το προϊόν αυτής δεν θα συλλεχθεί σε κανάτια, μα θα αφεθεί να αρωματιστεί ξεπλένοντας τα βότανα και τα αγριολούλουδα του βουνού και θα χυθεί στη λίμνη.
Προτού γίνει αυτό, τέσσερις από τη μεγάλη ομάδα, που είναι οι μόνοι που γνωρίζουν που βρίσκονται οι τάπες του βυθού, δεινοί μακροβουτυχτές, θα τις ανοίξουν για να αδειάσει η λίμνη. Τότε το μυρωμένο απόσταγμα κυλά και την ξαναγεμίζει.
Γι’ αυτό εκείνη τη νύχτα οι άνθρωποι βλέπουν τρελά, αλλά ευχάριστα όνειρα, και οι τρελοί, που δεν κοιμούνται ποτέ, για μέρες πολλές λεν για ψάρια που μιλάν, για χήνες που τραγουδούν σαν τενόροι, για καλαμιές που χορεύουν μπόσα νόβα και ταγκό.
Προτού αρχίσει η εξάτμιση, οι Χ.ΕΡ.ΚΑ.Τ., αν και εξαντλημένοι απ’ τον ολονύχτιο αγώνα, κι αφού η πρώτη αχτίδα διαπεράσει το απόσταγμα, θα πάρουν το ορισμένο μερίδιο, μήτε σταγόνα παραπάνω, που δικαιούνται να το γευτούν μόνο οι τυχεροί που θα βρίσκονται στη λιμνοπολιτεία τη μέρα του διαγωνισμού.
Προσχηματικά γεμίζονται τα περίτεχνα μπουκαλάκια, μπαίνουν πάνω τους ονόματα, το τσίπουρο είναι ένα, εξαίσιο και μοναδικό, όμως κάθε φορά που πίνεις έχει κι άλλη γεύση, καλύτερη από την προηγούμενη, υπόσχεση για την επόμενη, στους αιώνες των αιώνων.
Έτσι εξηγείται και το γεγονός της μη συμμετοχής ξένων παραγωγών στον διαγωνισμό, αφού οι Χ.ΕΡ.ΚΑ.Τ. είναι ασυναγώνιστοι.
Και μες στη χαρά τους, βλέποντας τους ξένους να γεύονται το νέκταρ τους, οι Χ.ΕΡ.ΚΑ.Τ. δεν μπορούν να κρύψουν μια κάποια θλίψη, θλίψη που τη γεννά το τίμημα που πληρώνουν κάθε χρόνο για να κατέχουν το αρχέγονο μυστικό, ότι δεν μπορούν να γευτούν το αριστούργημά τους.

Το κείμενο αυτό είναι του συγγραφέα κ. Ηλία Λ. Παπαμόσχου που ζει στην Καστοριά.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Μετά την κοινή υπουργική απόφαση αλλά και την απόφαση του Δήμου Καστοριάς για αναβολή όλων των εκδηλώσεων του τριημέρου της Αποκριάς ,αποφασίσαμε την αναβολή του Παγκόσμιου πρωταθλήματος τσιπουρογευσιγνωσίας, Μπουζέρια 2020.

Παρότι η εκδήλωση μας είναι ιδιωτική-συλλογική και όχι δημοτική – δημόσια και εκ του νόμου δεν υπάρχει νομική υποχρέωση ακύρωσης, η απόφαση της αναβολής εναρμονίζεται με το κοινό αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

Αν και πιστεύουμε ότι το συγκεκριμένο θέμα έχει μεγεθυνθεί ασύμμετρα ,αφού ούτε επιβεβαιωμένα περιστατικά κοροναϊού υπάρχουν στο νομό Καστοριάς, ούτε υφίσταται απαγόρευση συναθροίσεων σε καφετέριες, εστιατόρια, αθλητικούς χώρους ,ξενοδοχεία και clubs, παρόλα αυτά πιστεύουμε ότι η χρονική μεταφορά της εκδήλωσης σε χρόνο που θα καθοριστεί σύντομα, θα δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες για την επιτυχία του θεσμού και μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων για την πόλη και το νομό μας.


Οι διοργανωτές

Χ.ΕΡ.ΚΑ.Τ (Χαβαλέδες Ερασιτέχνες Καστοριανοί Τσιπουροπαραγωγοί)

Καστοριά 28 Φεβρουαρίου 2020.

———————————————–

Το 2016 μια παρέα φίλων που ασχολούνται ερασιτεχνικά με την απόσταξη στέμφυλων αποφάσισαν να διοργανώσουν ένα διαγωνισμό τσιπουρογευσιγνωσίας στη Καστοριά, με στόχο τη προβολή του τόπου και των ιδιαίτερων προϊόντων του. Κάτι πρωτότυπο, αφού παρόμοιος διαγωνισμός δεν γίνεται πουθενά στην Ελλάδα.
Η παρέα ονομάστηκε χαριτολογώντας Χ.ΕΡ.ΚΑ.Τ (Χαβαλέδες Ερασιτέχνες Καστοριανοί Τσιπουροπαραγωγοί) και σήμερα αριθμεί 40 ενεργά μέλη, δημιουργώντας και άλλες δράσεις κατά τη διάρκεια του χρόνου, πάντα με βάση τον εθελοντισμό και τη προσφορά.
Ο διαγωνισμός ονομάζεται Παγκόσμιο πρωτάθλημα τσιπουρογευσιγνωσίας και από φέτος το όνομα του 5 ου πλέον διαγωνισμού, είναι Μπουζέρια Καστοριανά.
Μέχρι πέρυσι γινόταν στο τέλος Ιανουαρίου με 27 συμμετοχές και περισσότερα από 200 άτομα που δοκίμαζαν και ψήφιζαν σε μια ‘τυφλή’ δοκιμή ,με πολύ κέφι και εξαιρετική οργάνωση.
Από φέτος ο διαγωνισμός αναβαθμίζεται και μεγαλώνει. Φιλοδοξεί να γίνει πλέον θεσμός. Βασιζόμενοι στη μακρόχρονη παράδοση αμπελοκαλλιέργειας και απόσταξης, προχωρούμε στοχευμένα, στην προώθηση και αναβάθμιση του θεματικού τουρισμού έχοντας ένα τεράστιο ιστορικό απόθεμα, αν σκεφτούμε ότι στο τελωνείο Καστοριάς υπάρχουν καταχωρημένες 465 ενεργές άδειες τσιπουροκάζανων στη περιοχή Καστοριάς και Βοΐου, με μεγάλο μέρος τους ,από την περίοδο της τουρκοκρατίας.
Η εκδήλωση μεταφέρεται πλέον στο τριήμερο της Αποκριάς και θα γίνει 2 ημέρες (Σάββατο και Κυριακή) σε 2 σημεία, σε παραδοσιακές γειτονιές της πόλης, με συνοδεία τοπικών ορχηστρών, δοκιμή ξεχωριστών μεζέδων, με πολύ κέφι, ζάλη και χορό.
Η συμμετοχή των τουριστών είναι το βασικό ζητούμενο όπως και η προβολή της περιοχής μας, σαν εναλλακτική μορφή αποκριάτικου προορισμού.
Οι φετινές συμμετοχές θα ξεπεράσουν τις 40, ενώ υπάρχουν ήδη συμμετέχοντες από πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Έχει ξεκινήσει η προβολή του διαγωνισμού από τις σελίδες facebook, ΧΕΡΚΑΤ και ΜΠΟΥΖΕΡΙΑ ΚAΣΤΟΡΙΑΝΑ, όπως και από την ιστοσελίδα www.mpouzeria.gr, σε συνεργασία και με στήριξη από τους 3 δήμους του νομού και από την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Χορηγούμε δωρεάν σαν ενθύμιο, μινιατούρες 50 γραμμαρίων με τσίπουρο Καστοριάς σε όλους τους συμμετέχοντες τουρίστες, τόσο στα σημεία του διαγωνισμού, όπως και στη κεντρική «μπουμπούνα» της Κυριακής της Αποκριάς, όπου θα γίνει και η βράβευση των νικητών του διαγωνισμού.
Στηρίζουμε την Καστοριά, την πόλη με το καλύτερο τσίπουρο στη γη.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΑ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΙ ΦΑΝΤΑΣΜΕΝΟΙ Ερασιτέχνες Τσιπουροπαραγωγοί

Αναγνώστου Σίμος

Ταξίδι στα κόκκινα

Γώγος Κωνσταντίνος – Ντινολάζος Θόδωρος

G & Ν FRIENDS

Δόλλας Φίλιππος

Τζουτζουκλάρι

Ιωακειμίδης Κώστας

ΝαΜα

Κορτιάνος Αντώνης

Πάρος

Κυριάζος Φίλιππας – Τράσιας Βαγγέλης – Ματσακίδης Απόλλων

Άλλα D' ALLON

Μάρκου Λάζος

Ο Λάζαρος

Παπαγιάννης Στέργιος – Μιχαλόπουλος Νίκος

Τσούρλα Παπαδιά

Ποστεκίδης Φούλης

Φούλης

Στασινόπουλος Πέτρος

Σφιχτής

Τζάικος Ανδρέας

Τσίπουρο Οξυάς

Χρήστου Περικλής – Χρήστου Πέτρος

ΜάΛαΜα

Βάρνης Θεμελής

Γιατρικό

Δήμζας Μπίλης – Σιούτκας Παύλος – Σπυρόπουλος Ντίνος – Λάγγας Σάκης

απ' Αυτού

Δουλγέρης Ηλίας

Eau de vie

Ιωαννίδης Γιώργος – Δημόπουλος Νίκος

Αυτό με τις τρίχες

Κοτσάκος Βασίλης

No Name

Λεούσης Νεκτάριος

Αμπελάκι Χλόη

Μιχαήλ Γρηγόρης

Παρτάλι No 3

Παπαδημητρίου Βασίλης

Το Καρντάσι

Ρόντζη Αφοί του Σωτηρίου

Ρόντζης

Στούμπος Κώστας

Ο Κώστας

Τζήλλας Νίκος

Ανώμαλο

Βελέντζα Αφοί

St. George

Δήμου Αντώνης – Τζήμας Μίλτος

Τα 2 ξαδέρφια

Δραγώνας Σάκης

Διονυσιακό

Καλαϊτζίδης Μωυσής

Μωϋσής 10 εντολές

Κουτσής Δημήτρης

Σέντρα

Μακίεβ Γιώργος

Σαρμάκ

Νικολάου Σάκης – Κυβεντίδης Μηνάς

Νι.Κυ

Παπαϊωάννου Μανώλης – Τσάπας Λάρης – Κωνσταντινίδης Μάριος

Τα μπουμπούκια

Σμέρνος Μιχάλης – Σιόπουλου Ξένια – Σιόπουλου Σταυρούλα

Τα κλήματα του Χρήστου

Ταλίδης Λάζαρος

λ

Τζήμας Κώστας – Κουμπάνης Τάσος

2 πουλάκια κάθονταν

Γρηγορίου Παναγιώτης

Παναγιώταρος

Δόλλας Τάκης

Άιντε Άιντε

Ιατρού Δημήτρης – Πέρδικας Νίκος

Χλούπατα

Καραγιαννίδης Λάζαρος

Λιάλιος

Κρητικός Αντώνης

Γρεβενά

Μακροζήσης Ηλίας

Μερακλαντάν

Παναγιώτου Νίκος – Ευθυμιάδης Κώστας

Στον Πηγαιμό

Παπανικολάου Λούκος – Γκετσίδης Λάκης

Λουλάς

Σμέρνος Χρήστος

Μεθανόλοι ΑΑ

Τελιγιωρίδης Παναγιώτης

Μελίφρων

Τσέλεκας Κώστας – Παπαδάκης Γιώργος

Τσίπουρο μ'αρχίδια ή αρχίδια τσίπουρο

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Θέλετε να γίνεται κριτές του διαγωνισμού;

Σας αρέσει το τσιπουράκι και θέλετε να συμμετέχετε στο διαγωνισμό ως κριτές;

Ελάτε στα Καστοριανά Μπουζέρια, στις 25 και 26 Φεβρουαρίου για να δοκιμάσετε τα τοπικά τσίπουρα και να βαθμολογήσετε τους παραγωγούς.

PRICING PLANS Get your Ticket

EARLY BIRD

EARLY BIRD 219

How you transform your business as technology, consumer, habits industrys dynamic

Buy Ticket

REGULAR

REGULAR 399

How you transform your business as technology, consumer, habits industrys dynamic

Buy Ticket

PLATINUM

PLATINUM 699

How you transform your business as technology, consumer, habits industrys dynamic

Buy Ticket

Τελευταία Νέα

https://www.mpouzeria.gr/blog/author/admin_bou/

Παρουσίαση του διαγωνισμού στο travel.gr

Το πολύ πετυχημένο travel blog travel.gr, παρουσίασε σε εκτενέστατο άρθρο

https://www.mpouzeria.gr/blog/author/admin_bou/

Συμμετοχές 6ου Διαγωνισμού Τσιπουρογευσιγνωσίας" Μπουζέρια Καστοριάνα"

Ανακοινώθηκαν οι συμμετοχές του 6ου Διαγωνισμού Τσιπουρογευσιγνωσίας" Μπουζέρια Καστοριάνα". Αυτές

https://www.mpouzeria.gr/blog/author/admin_bou/

Αφίσα Διαγωνισμού

Αφίσα 5ου Διαγωνισμού Τσιπουρογευσιγνωσίας, "Μπουζέρια Καστοριανά" Σάββατο 25 και Κυριακή

https://www.mpouzeria.gr/blog/author/admin_bou/

Τσίπουρο - Το φάρμακο για όλα τα μικρόβια και τους

Βρέθηκε το φάρμακο για όλα τα μικρόβια και τους ιούς.

https://www.mpouzeria.gr/blog/author/admin_bou/

Συμμετοχές 5ου Διαγωνισμού Τσιπουρογευσιγνωσίας" Μπουζέρια Καστοριάνα"

Ανακοινώθηκαν οι συμμετοχές του 5ου Διαγωνισμού Τσιπουρογευσιγνωσίας" Μπουζέρια Καστοριάνα". Αυτές

https://www.mpouzeria.gr/blog/author/admin_bou/

1.000 μπουκαλάκια ετοίμασαν οι ΧΕΡΚΑΤ!

Ο καιρός πλησιάζει για τα “Μπουζέρια” και οι ετοιμασίες στους